Fortsetter arbeidet med å skape nattero på Møllenberg
De har jobbet systematisk for å forhindre feststøy på Møllenberg. Nå håper de arbeidet vil bære frukter.
Sist oppdatert: 27.12.2022
Det siste året har kommunen, velforeningen på Møllenberg, politiet, studentene, NTNU og boligutleierforeningen møttes for å finne løsninger som skaper nattero på Møllenberg. Målet er å ligge i forkant av mulige problemer på nattestid, og å skape et godt miljø for alle som bor i området.
- Vi jobber for å vise at studenter er en del av løsningen for hvordan man skal skape et godt nærmiljø på Møllenberg og for at studenter skal bli en naturlig del av nabolaget, sier leder i Velferdstinget på NTNU, Øystein Fruseth Christiansen.
Frykter mer hyblifisering
Beboerne på Møllenberg synes det er utfordrende når nesten 50 prosent av beboerne er studenter. De vil hyblifiseringen til livs.
- Andelen studenter fører til et ustabilt bomiljø totalt sett, og slitasje på boligmassen som står høyt på Riksantikvarens verneliste, sier leder i Leder for Møllenberg- og Rosenborg velforening, Bjørn-Erik Hanssen.
Han forteller om beboere som mister nattesøvnen når bygårder i området skal selges fordi de frykter at gårdene blir gjort om til hybler.
Politiet følger også nøye med på det som skjer på Møllenberg.

- Støyproblemene på Møllenberg er sammensatte og må løses i fellesskap av utleiere, kommunen, utdanningsinstitusjoner, politiet og beboerne, sier stasjonssjef ved sentrum politistasjon, Arve Nordtvedt.
Han påpeker at det skal være nattero mellom klokken 23.00 og 06.00 og at de som forstyrrer kan ilegges bøter fra kroner 10 000 og oppover eller fengsel inntil seks måneder.
Politiet ønsker i utgangspunktet ikke å bøtelegge folk, men har stor forståelse for at det er en smertegrense for de som trenger å sove om natta.
Flere vektere på Møllenberg
Ett av tiltakene som settes inn på Møllenberg nå i høst er ekstra vektere. Styreleder i Trondheim Boligutleierforening, Kristine Brauti, sier de setter i gang en egen vekterordning fra 15. august.
- Fra 15. til 29. august vil vektere gå rundt på Møllenberg hver natt etter klokka 23.00, sier Brauti.
Etter det vil vekterne være på Møllenberg natt til lørdag og natt til søndag ut september.
Samarbeidet fortsetter
De involverte partene har møttes jevnlig over tid for å finne løsninger som er gode for alle på Møllenberg og skal fortsette samarbeidet fremover.
- Jeg er veldig glad for og setter stor pris på det samspillet vi har fått til rundt Møllenberg. Vi har møttes flere ganger i vår og har nå en god og felles plan for håndteringen av det som skal skje de nærmeste ukene. Det gir også et godt grunnlag for å jobbe med de mer langsiktige utfordringene knyttet til beboersammensetningen, sier kommunedirektør i Trondheim kommune, Morten Wolden.

Studentbyen Trondheim
Trondheim er en studentby og prorektor for utdanning ved NTNU, Marit Reitan, er opptatt av at studentene er en stor og viktig ressurs for byen.
- Det er viktig for NTNU å bidra til et godt forhold mellom studentene og Trondheim by. Mange av problemene på Møllenberg har vært utenfor fadderukas kontroll, og det er heller ikke slik at alt bråk er knyttet til fadderuka eller studenter, sier Reitan.
Hun forteller videre at NTNU er i tett dialog med linjeforeningene og fadderansvarlige for å sikre at årets fadderuke blir et inkluderende arrangement, som gir et tilbud til alle studenter.
- Vi ønsker at det skal bli et arrangement som ikke er til belastning for byens befolkning, sier Reitan.
Studentsamskipnaden i Trondheim har flere utleieleiligheter på Møllenberg og synes det er viktig at vi ikke glemmer hvilken ressurs og hvilken gave de over 40 000 studentene er for byen.
- De skaper inntekt for utleiere, de skaper inntekt for byens næringsliv, og de skaper et yrende liv som uten tvil er med på å løfte Trondheim til å bli noe mer og bedre enn den ville vært uten dem, sier Boligdirektør i SiT, Lisbeth Glørstad Aspås.
Oppvekst og utdanning